• Fri frakt över 1999 SEK
  • Frågor? 📱010-330 02 59
Handla som

Så här skaffar du AM-körkortet för mopedbil: En steg-för-steg guide

Publicerad av 2023-12-07 08:33
Så här skaffar du AM-körkortet för mopedbil: En steg-för-steg guide

Hur du skaffar körkort för mopedbil - steg för steg!

Vill du äntligen kunna susa fram på vägarna med din egen mopedbil? Det första steget är att ansöka om ett AM-körkort, och vi har samlat all information du behöver för att ta dig igenom processen smidigt och enkelt. Läs vidare för att få reda på hur du kan börja ditt äventyr på vägarna!

1. Ansök om körkortstillstånd

För att börja din resa mot att köra en mopedbil måste du först ansöka om ett körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. Du kan göra detta online med e-legitimation när du är minst 14 år och 9 månader gammal. Ansökan kompletteras med ett synintyg från en legitimerad optiker. Detta steg är grundläggande och sätter igång din körkortsprocess.

2. Utbildning

Körkortsutbildningen för mopedbil inkluderar både teori och praktik. Den måste genomföras hos en behörig utbildare och omfattar minst 12 timmar, varav minst fyra timmar är praktisk träning som inkluderar övningskörning i trafik. Resterande tid ägnas åt teoretisk utbildning. Privat övningskörning är inte tillåtet under den här fasen.

3. Teoriprov för mopedkörkort

När du har fyllt 15 år kan du ta teoriprovet, även känt som kunskapsprovet, hos Trafikverket. Detta prov testar din förmåga att köra säkert i trafiken och kräver att du uppnår ett godkänt resultat för att få ditt AM-körkort. Notera att det inte finns något körprov (uppkörning) för mopedbilar. Det är enbart teoriprov som gäller.

Vanliga frågor om att ta körkort för mopedbil

Här är några vanliga frågor och svar som kan hjälpa dig i processen:

Krävs det ett körkort för att köra mopedbil?
Ja, för att köra en mopedbil behöver du antingen ett AM-körkort (för mopedbil) eller ett körkort med behörighet A eller B, traktorkort, eller förarbevis för moped klass 1 (utfärdat före 1 oktober 2009).

Vem får köra mopedbil?
Mopedbil (moped klass 1) får köras av personer över 15 år som har antingen ett AM-körkort, förarbevis för mopedklass 1 (utfärdat före oktober 2009), eller traktorkort (utfärdat före 1 oktober 2009).

Vad kostar ett mopedbilskörkort?
Priset för ett AM-körkort varierar beroende på din plats i landet och utbildningsanordnare. Vanligtvis kostar ett "kurspaket" mellan 5 000-7 000 kronor och inkluderar teori, litteratur och körövningar.

Gäller utländskt körkort för att köra mopedbil?
I vissa fall kan ett utländskt körkort användas för att köra mopedbil, men det är viktigt att kontrollera Transportstyrelsens regler och krav för detta.

Med dessa steg och information i åtanke är du redo att påbörja din resa mot att få ditt AM-körkort och njuta av friheten på vägarna med din mopedbil. Kom ihåg att trafiksäkerhet är av högsta vikt, så studera noga och kör ansvarsfullt. Vi önskar dig lycka till på din körkortsresa!

Läs mer på Transportstyrelen.

Läs mer på Trafikverket.

Behöver ni reservdelar till mopedbilen hittar ni det givetvis till bästa pris på vår hemsida: https://smallcarparts.se